– klasy biologiczno-chemiczne na wykÅ‚adach XVI DFN we WrocÅ‚awiu
Wiele czynników ma wpływ na jakość ludzkiego życia. O tym, jak ważny dla ludzi jest dobór żywności, mieli okazję przekonać się uczniowie klas IIa i IIIa podczas wykładów prowadzonych we wrocławskich uczelniach z okazji XVI Dolnośląskiego Festiwalu Nauki.
Uczniowie naszego LO mogli dowiedzieć się więcej na temat cukrzycy stopnia II oraz zalecanej dla chorych diety. Zgłębili wiedzę na temat tak powszechnych w dzisiejszym świecie suplementów diety oraz naturalnych sposobów uzupełniania witamin i składników mineralnych. Również tajniki terapii ziołowych nie są im teraz obce. Kto wiedział, że cynamonowiec ma właściwości przeciwbakteryjne, a żeń-szeń obniża masę ciała? Zachowanie odpowiedniej diety jest ważne nie tylko dla chorujących na cukrzycę czy inne choroby metaboliczne, ale dla każdego z nas.
Drugi wykÅ‚ad poÅ›wiÄ™cony zostaÅ‚ diecie w leczeniu niepÅ‚odnoÅ›ci. Podczas tej prelekcji uczniom – przyszÅ‚ym matkom i ojcom – uÅ›wiadomiono, jakiego rodzaju żywnoÅ›ci powinni unikać, gdy w przyszÅ‚oÅ›ci starać siÄ™ bÄ™dÄ… o dziecko. Ostatni z wykÅ‚adów urozmaicaÅ‚ tematykÄ™ dnia, dotyczyÅ‚ rehabilitacji i problemu niepeÅ‚nosprawnoÅ›ci w Polsce i na Å›wiecie. Liczba osób niepeÅ‚nosprawnych roÅ›nie w naszym kraju w zastraszajÄ…cym tempie. Jak ważnÄ… rolÄ™ odgrywa odpowiednia rehabilitacja, zademonstrowano w ciekawie przygotowanej prezentacji, wzbogaconej o krótkie filmy i interesujÄ…ce zdjÄ™cia.
Na koniec szarym komórkom uczniów dane było odpocząć, zrelaksowaliśmy się w Pasażu Grunwaldzkim. Wycieczka odbyła się 25 września 2013r. dzięki pani Barbarze Mianowskiej oraz pani Reginie Bigoś, którym bardzo dziękujemy.
tekst i foto: Jagoda Pazdioara, 3a |