Instytut Francuski w Polsce wraz z Alliance française de Lyon i Carrefour Polska zorganizował konkurs fotograficzno-kulinarny. Zadaniem uczestników było przygotowanie jednej z trzech wyznaczonych potraw na podstawie przepisów znajdujących się w książce kucharskiej „Z miłości do smaku”, a także wysłanie swojego zdjęcia wraz z gotowym daniem i plakatem w tle. |
Instytut Francuski w Polsce wraz z Alliance française de Lyon i Carrefour Polska zorganizował konkurs fotograficzno-kulinarny. Zadaniem uczestników było przygotowanie jednej z trzech wyznaczonych potraw na podstawie przepisów znajdujących się w książce kucharskiej „Z miłości do smaku”, a także wysłanie swojego zdjęcia wraz z gotowym daniem i plakatem w tle.
Niestety, regulamin konkursu określił minimalny próg wiekowy. Mogły w nim wziąć udział tylko osoby, które ukończyły 18 lat. Nas to jednak nie zniechęciło! Mimo że wiedzieliśmy, iż nasze prace nie zostaną wysłane, postanowiliśmy podjąć intrygujące wyzwanie. Była to świetna okazja, aby połączyć naszą pasję do gotowania z zapałem i namiętnością do języka francuskiego.
W pewien piątek po lekcjach postanowiliśmy wybrać się we trójkę na wspólne zakupy. Każdy udał się do innej alejki marketu, bo przygotowywaliśmy odmienne potrawy. W weekendowy poranek zaczęliśmy nasze zmagania. Podczas gotowania świetnie się bawiliśmy i każde z nas spędzało czas w gronie rodziny, która później miała okazję delektować się oryginalnymi daniami. Jako że jesteśmy raczej amatorami w sztuce kulinarnej, przygotowanie wołowiny w czerwonym winie z pieczarkami czy foie gras z kaczki z batatami przysporzyło nam niewielkich trudności. Zatrudniając rodziców jako fotografów, dumnie pozowaliśmy do zdjęć z naszymi dziełami. Po dokładniej selekcji i wybraniu najlepszej fotografii przesłaliśmy ją naszej nauczycielce języka francuskiego – pani Monice Matusik.
tekst i foto: Aleksandra Ostapiuk i Jakub Trojnar, kl. 1c oraz Jessika Krysiak, kl. 1b
Monika Matusik