EVS - Wolontariat Europejski
Dodane przez Administrator dnia Styczeñ 02 2018 09:34:02

Dnia 19 grudnia nasze Liceum odwiedziły 22-letnia Anuka z Gruzji (Georgia) i 18-letnia Daniela z Rumunii, aby dostarczyć uczniom trochę informacji na temat kultury i tradycji występujących w ich ojczyźnie.

Czytaj więcej...

Rozszerzona zawartość newsa

Dnia 19 grudnia nasze Liceum odwiedziły 22-letnia Anuka z Gruzji (Georgia) i 18-letnia Daniela z Rumunii, aby dostarczyć uczniom trochę informacji na temat kultury i tradycji występujących w ich ojczyźnie. Dziewczyny przyjechały do naszej szkoły, ponieważ rozpoczęliśmy współpracę ze Stowarzyszeniem Semper Avanti, w ramach której co miesiąc do LO będą przyjeżdżali wolontariusze, przebywający we Wrocławiu w ramach EVS, czyli Wolontariatu Europejskiego. Spotkanie zorganizował zespół nauczycieli języka angielskiego, którego koordynatorką jest pani Jadwiga Sulima.
Spotkania odbywały się w dwóch osobnych gabinetach i rozpoczęły się od powiedzenia kilku zdań na temat swojej osoby zarówno przez uczniów, jak i przez wolontariuszki. Następnie każda z nich w rozpoczęła swoją prezentację, w której przedstawiła uczniom najważniejsze i najciekawsze informacje dotyczące Gruzji i Rumunii. I tak Anuka opowiadała o różnicach występujących między 12 regionami w Gruzji (dialekt, sposób ubierania się czy przyprawianie jedzenia). Zapoznała nas również z gruzińskim alfabetem i najpopularniejszymi miejscami w Gruzji, m.in.: Tbilisi- stolicą, Cminda Sameba- największą katedrą, Stepancminda- górami, Ushguli- gruzińską wsią oraz miastem Gori, w którym znajduje się muzeum poświęcone radzieckiemu dowódcy - Józefowi Stalinowi. Gruzinka pokrótce opowiedziała nam o życiu w Gruzji, a także o trzech rzeczach, z których Gruzini są najbardziej dumni: kultury, wina i jedzenia.
To właśnie Gruzja była pierwszym krajem, które rozpoczęło produkcję wina.
Anuka wywoÅ‚aÅ‚a u każdego ucznia poczucie gÅ‚odu, kiedy przedstawiÅ‚a im gruziÅ„skÄ… kuchniÄ™. Najbardziej znane potrawy to: churchkhela- deser produkowany z orzechów i winogron, khinkali - gruziÅ„skie pierogi wypeÅ‚nione różnymi nadzieniami, takimi jak grzyby lub sery, khachapuri- serowe placki. Natomiast podczas spotkania z DanielÄ… uczniowie mieli okazjÄ™ wykazać siÄ™ swojÄ… wiedzÄ… dotyczÄ…cÄ… stolicy kraju Bukaresztu oraz dowiedzieć siÄ™, jak wiele tradycyjnych rumuÅ„skich potraw przypomina typowe polskie jedzenie, np. flaczki, pierogi czy goÅ‚Ä…bki. Jedynym zaskoczeniem dla nas byÅ‚ fakt, że rumuÅ„skie goÅ‚Ä…bki jada siÄ™ ze Å›mietanÄ…, a nie sosem pomidorowym. Na pewno spróbujemy! Spotkanie zakoÅ„czyÅ‚o siÄ™ naukÄ… kilku prostych rumuÅ„skich zwrotów takich jak bunã dimineața (dzieÅ„ dobry), mulțumesc (dziÄ™kujÄ™) i wiele innych.
Niestety, kiedy zadzwonił dzwonek, prezentacje dobiegły końca. Uczniowie serdecznymi brawami pożegnali zarówno Anukę jak i Danielę, zrobili sobie z nimi pożegnalne zdjęcia i powrócili na lekcje.
Czekamy na kolejnych gości już w lutym.



tekst: Pamela Polak, kl. III e
foto: pani Jadwiga Sulima